• Udruženje dečijih fudbalskih turnira je tehnički organizator Mini Maksi lige
  Udruženje dečijih fudbalskih turnira Srbije je tehnički organizator Mini Maksi fudbalskih liga širom Srbije za više starosnih kategorija dece ovlašćen od DFA. I ove sezone kao i prethodnih, UDFTS će biti posvećen kvalitetnom i uspešnom sprovodjenju revijalnih i takmičarskih utakmica.
 • EUROSPORTRING
Home O NAMA
UDRUŽENJE DEČIJIH FUDBALSKIH TURNIRA Srbije

Удружење дечјих фудбалских турнира Србије - Чачак активно ради на:

 1. Развоју, омасовљавању, унапређењу и афирмацији фудбалског спорта на територији Републике. 
 2. Предузима одговарајућу активност ради унапређења и омасовљења фудбалских турнира у дечјем узрасту и упознавање својих чланова са домаћим и међународним искуствима у поменутој области.
 3. Организује иновацију знања у организацији турнира посебно руководећих и стручних кадрова, развој , омасовљавање и афирмација дечјих фудбалских турнира , као саставног дела фудбалског спорта.
 4. Окупља што већи број чланова са јасно дефинисаним стандардима , у склопу са прописима фудбалске организације.
 5. Утврђује календаре и програме развоја дечјих фудбалских турнира.
 6. Утврђује стандарде у организацији дечјих фудбалских турнира.
 7. Заступа заједничке интересе чланова Удружења пред државним и другим спортским органима и организацијама.
 8. Ради у циљу развоја аматерског, пионирског и малог фудбала.
 9. Ради у циљу развој и афирмацији фудбала у школама.
 10. Организује и унапређује стручно-педагошки рад у фудбалу.
 11. Нормативно уређује питања у вези са дечјим фудбалским такмичењима, статусом и регистрацијом дечјих фудбалских турнира , доделом јавних признања , као и других питања од заједничког интереса за чланове Удружења.
 12. Пружа помоћ својим члановима у области маркетинга, повезивања са привредним субјектима, увођењу нових метода рада и пословања, присвајање пословних информација и Међународна активност у складу са нормативним актима ФС Србије.
 13. Презентује српски дечији фудбала и врши надзор над дечјим фудбалским турнирима.
 14. Брине за све младе, њихову афирмацију и бори се за адекватно место у држави и друштву.
 15. Заступа заједничке интереса у ФСС.
 16. Доприноси јачању заједничког живота у заједници.
 17. Учествује у обезбеђењу функционисања информативног система на нивоу Удружења.
 18. Сарађује са државним органима, професионалним и стручним организацијама и институцијама у земљи и иностранству, ради унапређења дечјих фудбалских турнира.
 19. Издаје публикације о спортским и другим активностима Удружења.
 20. Пружа подршку заштити дечјих права.
 21. Ствара предуслове за развој масовног спорта.
 22. Активно се бори против расизма и свих облика дискриминације.
 23. Ради на остваривању осталих циљева и задатака од заједничких интереса за чланове Удружења.
 24. Ради на техничкој организацији дечијих лига, кампова и стручних предавања и семинара.
 
MINI I MAKSI FUDBALSKE LIGE

Od 2001. godine u ekonomski nepovoljnom ambijentu DFA je angažovana na razvoju i realizaciji jedinstvenog fudbalskog takmičenja - Mini i Maksi Fudbalskih Liga. Ovaj projekt je namenjen najmlađim uzrastnim kategorijama – dečacima i devojčicama uzrasta 4 – 12 godina starosti. Realizaciju ovog programa svi u DFA sprovode sa ogromnim entuzijazmom i verom da će Mini i Maksi takmičenja u budućnosti postati deo svake lokalne zajednice u našoj zemlji ali i u regionu jugoistočne Evrope.
Sve utakmice se igraju po modifikovanim fudbalskim pravilima, prilagođenim za igru na malom terenu sa mantinelom, a pred početak svake sezone Udruženje dečijih fudbalskih turnira Srbije kao tehnički organizator dostavlja svim potencijalnim učesnicima propozicije takmičenja koje veoma jasno definišu učešće svakog tima iz kojih se može videti i koncepcija takmičenja, ali i spoznati filozofija organizatora, kao i sama suština razloga postojanja takmičenja.
Informacija o MMFL je preuzeta sa www.mini-maxi.org

 
TERENI PRILAGODJENI DEČIJEM FUDBALU

Mali tereni sa podlogom od veštačke trave garantuju pravi fudbalski ambijent, ali predstavljaju i svojevrsnu pripremu za upoznavanje igrača sa tom, za naše pojmove, novom podlogom koja ima velike izglede i da zaživi na brojnim fudbalskim arenama širom sveta. Smanjene dimenzije terena prirodno povećavaju broj kontakata igrača sa loptom, a mantinela, koja ograđuje terene ima funkciju da spreči česte prekide igre, i dodatno povećava broj kontakata sa loptom za 20 -30%.
Prva sezona takmičenja u okviru MINI i MAKSI fudbalskih liga predstavljala je svojevrsni pilot projekat koji je organizatorima omogućio da se u stvarnim uslovima realizacije takmičenja upoznaju sa svim njegovim mehanizmima, te da odrede smernice za dalji razvoj i unapređenje kvaliteta takmičenja. Već u narednoj takmičarskoj sezoni 2001/2002 u takmičenje su se uključile i ekipe iz unutrašnjosti, od kojih neke prelaze i po 300 km da bi odagrale jednu ili dve utakmice! Upravo ovaj podatak potvrđuje opravdanost postojanja ovog takmičenja i iz tog razloga organizatori su usmerili svoje napore u pravcu regionalizacije takmičenja i širenju ovog standardizovanog modela u daljoj popularizaciji dečijeg fudbala u lokalnim zajednicama, kao i u Jugoistočnoj Evropi.

 
POSVEĆENOST DECI I DEČIJEM FUDBALU

Višestruka korist iz pokretanja ovih takmičenja sastoji se pre svega u popularizaciji dečijeg fudbala, stvaranju kvantitativnije baze najmlađih fudbalskih polaznika u cilju sticanja osnovnih fudbalskih veština pre ulaska u prve zvanične selekcije, tj. popularne ''petliće''.
Briga o najmlađima i njihova edukacija u sportu su od prioritetnog značaja za njihov duhovni i telesni razvoj kao i za usvajanje i negovanje plemenitih životnih vrednosti. Pokretanjem ovih takmičenja i tzv. ''mrtvi'' zimski period postao je povoljan i koristan, jer najmlađima pruža radost takmičenja u kontinuitetu.

 
VISOKI STANDARDI

Uspeh ovog projekta će se pre svega ogledati u broju prijavljenih ekipa i kvalitetom takmičenja u svakom pogledu, a pre svega u sigurnosti i stvaranju prijatnog ambijenta za sve učesnike, te u broju licenciranih, tj. registrovanih igrača za ovo takmičenje. Tokom realizacije ovog projekta kvalitet takmičenja je znatno unapređen, tako da je realno očekivati stalni porast kvaliteta i standarda kako u takmičenju i organizaciji, tako i u trenažnom procesu.
Dugoročnim planom, dakle do septembra 2010. godine bio bi ispunjen plan koji predviđa standardizaciju i unifikaciju takmičenja, čime bi ujedno bio i uspostavljen sistem takmičenja na čitavoj teritoriji Zajednice SCG, moguće i regionu jugoistočne Evrope.