Home Saznajte više o MMFL
МИНИ МАКСИ ЛИГА

Мини Макси лига је основана 18.02.2001. године у Београду и за веома кратко време постала национални фудбалски покрет за децу од 7-11 година, фудбалски инкубатор у којем се легу "орлићи" за будуће успехе српског фудбалског спорта.

Пилот такмичење под називом Мини Макси Лига (ММЛ) отворено је 18.02.2001., а на свечаној смотри свих учесника част да прогласе лигу отвореном припала је тадашњим челницима ФСБ-а Владану Лукићу и Михајлу Јекнићу. Идеја за покретање ММЛ потекла је од стране тренера и руководстава београдских клубова ФК Ројал, ФК Бест клуб и КМФ Мондиал. Прва сезона Мини Макси Лиге окупила је 32 тима подељена у две конкуренције. У Маxи лиги наступили су играчи 1990. годишта и млађи, а у и Мини лиги наступили су играчи 1992. годишта и млађи. Такмичење је започело 325 играча, а завршило преко 500 регистрованих малишана. Од 2001. до 2005. године сва такмичења су одржавана у Београду, а у сезони 2005/06 такмичења су, по први пут организована и ван Београда, као пилот пројекат, у Војводини (Нови Сад) и Региону Западна Србија (Шабац, Ужице, Краљево,Чачак). 

Технички организатор Мини Макси лига Србије је Удружење дечијих фудбалских турнира Србије са седиштем у Чачку. У претходној четрнаестој сезони ММЛ се одржала у 22 града у Србији и то у: Београду, Новом Саду, Зрењанину, Новој Пазови, Вршцу, Суботици, Кикинди, Лазаревцу, Крушевцу, Нишу, Пироту, Врању, Бору, Чачку, Краљеву, Крагујевцу, Новом Пазару, Шапцу, Великој Плани, Косовској Митровици, Апатину.
Учешће је узело око 9000 дечака и девојчица и 800 екипа. Мини Макси лига Србије је такмичење фестивалског типа, те је као такво утемељено на 
принципима савремене научно-спортске теорије и праксе. Ово је важно из разлога што је ДФА коренитим променама у погледу основних пропозиција и правила, Мини Макси лигу Србије у потпуности релаксирала и заиста створила савремен дечји спортски програм. 

Примарни циљ овог пројекта је популаризација фудбала и упознавање најмлађих са основним појмовима спортског такмичења кроз позитивна искуства, са жељом да се трајно определе за овај спорт. Брига о најмлађима и њихова едукација у спорту су истовремено, и од приоритетног значаја за њихов духовни и телесни развој, као и за усвајање и неговање племенитих животних вредности. Посебно треба нагласити да се већ седму годину за редом, ММФЛ одржава и у Косовској Митровици уз ућешће 25 екипа са 400 играча из свих делова Косова и Метохије. Поред клубова из северног Космета, у такмичењу учествовују и екипе из енклава, из Липљана, Бабиног Моста, Грачанице и Прилужја. Све утакмице се играју у балон-хали ФК „Трепча" у Звечану. 

Поред такмичења у ММФЛ, организују се већ дванаест година и домаћи и међународни летњи кампови који су одржавани на Копаонику, кмапови отвореног типа у Аустрији и Турској, Од 2006. године покренут је и реализован 4 сезоне Мини Макси фудбалски камп на Косову и Метохији, а већ шесту сезону уз подршку Фудбалског савеза Србије организују се селективни камп за Србију који су одржавани у Кладову и Шапцу, а од сезоне 2011-2012 и регионални селективни кампови за Војводину, Источну и Западну Србију. После prvog позивног кампа, репрезентација ММФЛ Србије U-11, је учествовала на престижном Међународном турниру у Мехелену - Белгија где нас је достојно представљала.

Евидентно је да је Мини Макси Фудбалска Лига Србије постала један од заштитних знакова српског фудбала, прави фудбалски бренд, што такође у великој мери, доприноси даљој афирмацији ФС Србије и на међународном плану. На бројним презентацијама о базичном фудбалу, представници УЕФА су високо оценили достигнућа ММФЛ Србије у оквиру дечијег фудбала, и као такви налазимо се у званичном Програму базичног фудбала ФС Србије.
Мини макси лиги признање УЕФА. Поводом обележавања Дана базичног фудбала УЕФА 2011, клубовима, пројектима и појединцима одата признања за остварене резултате у базичном фудбалу. Нека од најзначајнијих достигнућа у базичном фудбалу награђена су оквиру манифестације Дана базичног фудбала УЕФА 2011, које су најављене на састанку Извршног комитета УЕФА у Ниону. Као што је одлучено на трећем овогодишњем састанку ИК УЕФА, најава је уследила после другог обележавања Дана базичног фудбала УЕФА који је одржан 25. Маја, у недељи финала УЕФА Лиге шампиона. У категорији најбољи пројекат базичног фудбала у Европи, Мини макси лига ФС Србије освојила је треће место пласиравши се иза украјинског фестивала „Колос" и 
првопласираног пројекта Шлесвиг-Холштајн из Немачке. У категорији лидера базичног фудбала заменик директора Мини Макси лиге Србије Љубодраг Станић освојио је 2013.године треће место и награђен плакетом од стране УЕФА. Као и код инаугуралне награде прошле године, најбољи лидери, пројекати и клубови базичног фудбала добили су признања тако што су се нашли на почасној листи.